top of page
Search

Apmeklē izstādi "Mūzikas skaņas Ogrē"!

Līdz 29.novembrim Ogres Vēstures un mākslas muzejā aplūkojama interesanta un muzikāla izstāde: “Mūzikas skaņas Ogrē”. Izstādē skatāmi gan dažādi unikāli mūzikas instrumenti, gan arī lietas, kas atsauks atmiņā ar Ogres pilsētu saistītus muzikālus notikumus. Varēs izzināt arī Ogres Mūzikas skolas (tagad Ogres Mūzikas un mākslas skola), vēsturi, kura šogad atzīmē savu 60 gadu jubileju.

Mūzikai Ogrē jau izsenis ir bijusi ļoti būtiska loma. Jau pirms Ogres Mūzikas skolas dibināšanas 1960.gadā, Ogrē norisinājās vairāki zīmīgi muzikāli notikumi. Piemēram, Daugavmalas rajona dziesmu svētki, kurus tālajā 1929.gadā ar savu klātbūtni pagodināja pat Valsts prezidents Gustavs Zemgals. Skanīgāka Ogre kļuva 1955. gadā, kad tika dibināts pūtēju orķestris "Horizonts". Tāpēc tikai likumsakarīgi, ka pēc pāris gadiem Ogrē dibināja arī mūzikas skolu, kur apgūt mūzikas izglītības pamatus.

Izstāde tapusi ciešā sadarbībā ar Rakstniecības un mūzikas muzeju, skatāmi arī dažādu laiku unikāli mūzikas instrumenti no šī muzeja krājuma – flauta, arfa, harmonijs, fagots, kornete, vecākais instruments ir nezināma meistara 1774.gadā Rīgā izgatavotais timpāns. Varēs aplūkot arī pazīstamu mūziķu lietotos instrumentus - Jāņa Zicmaņa mežragu, Gunāra Ordelovska trombonu, Jura Kulakova sintezatoru. Katrs no senajiem instrumentiem ir ar savu atmiņu stāstu un personību.

Izstāde palīdzēs novērtēt to, kādi instrumenti bija kādreiz un kādi tie ir tagad!

Izstādē varēs iepazīt Ogres Mūzikas dibināšanas vēsturi, uzzināt kā skola darbojās pirmās direktores Anelas Mizovskas laikā un turpmākajos gados. Ogres Mūzikas skola sešdesmit pastāvēšanas gados bija ne tikai būtisks stūrakmens mūzikas izglītības veidošanā un daudzu profesionālu mūziķu izaugsmei, bet kļuva par neatņemamu un būtisku pilsētas kultūras dzīves sastāvdaļu.

Taču nevar nepieminēt arī citus mūzikas žanrus un notikumus, kuri neaizmirstami un neatraujami ir saistīti ar Ogres pilsētas vārdu: pirmais ansambļa “Čikāgas piecīšu” koncerts Latvijā notika tieši šajā pilsētā, festivāla Baltica 88 noslēguma koncerts, leģendārais grupas “Pērkons” koncerts 1985.gadā, Ogres Mūzikas svētki. Šie un vēl daudzi citi izstādē pieminētie notikumi apmeklētājus aizraus muzikālās un interesantās atmiņās.

bottom of page