top of page
Search

Domāšana telpā un scenogrāfija

Latvijas Nacionālais kultūras centrs (LNKC) ik gadu rīko profesionālās ievirzes mākslas un dizaina izglītības iestāžu audzēkņu darbu izstādes par vienotu tēmu. Mērķis ir paplašināt mācību saturu, kā arī sniegt bērniem un jauniešiem priekšstatu par dažādajām mākslas, dizaina jomām un profesijām. Pirms tam tiek organizēti metodiski semināri un darbnīcas pedagogiem.

Šajā mācību gadā valsts konkursa dalībnieki, audzēkņi no visām simts Latvijas mākslas skolām, risināja tēmu "Domāšana telpā un scenogrāfija". Radošie uzdevumi tika īstenoti telpā – tā dēvētajā "melnajā kastē", ko scenogrāfi tradicionāli izmanto maketu veidošanā. Dalībnieki vecumā no 11 līdz 13 gadiem ar scenogrāfijai raksturīgiem izteiksmes līdzekļiem attēloja emocijas un sajūtas kastē ar nelielu skatīšanās lodziņu. Savukārt audzēkņi vecumā no 14 līdz 16 gadiem kastē ar vienu atvērtu plakni maketā asociatīvi attēloja pašu izvēlētu skaņdarbu. Katra izraudzīto mūziku izstādē varēs noklausīties, ar viedtālruni nolasot QR kodu.

Šajā konkursā bija iespēja satikties ar 350 pasaulēm. Tā ir tāda telpiska pasaule, kurai pietuvinot skatienu, tu nokļūsti tajā, un tas varētu būt ļoti interesanti," teic žūrijas loceklis profesionāls scenogrāfs  Reinis Dzudzilo.

Ogres Mūzikas un mākslas skolu konkursa otrajā kārtā (valstī) pārstāvēja, vidējā vecuma grupā, Tīna Jermacāne 13 gadi, Patricija Eglīte 12 gadi un Paula Nora Gasūne 11 gadi ar darbiem, kur bija jāveic uzdevums "Telpisks objekts. Emocijas un sajūtas".

Vecākajā grupā mūsu skolu pārstāvēja Agate Bičkovska 14 gadi , Karla Luīze Skujiņa 14 gadi un Esmeralda Stīpiņa 14 gadi ar uzdevumu "Telpisks objekts. Mūzika".

Sakām paldies skolotājiem Tamārai Stucei, Ilze Kupčai- Ziemelei,  Dainai Kalniņai,

Inesei Karpovai, Ivetei Priedīte , Kristīnei Jukmanei, Mārai Martiņjānei Kašei, 

Sanitai Bērzkalnei –Čeverei, Ievai Lācei un Inesei Birža, kuri kompozīcijas stundās sagatavoja audzēkņus konkursam.

Apsveicam Agati Bičkovsku ar visaugstāko punktu no mūsu audzēkņiem skaitu par darbu „Ikdiena" skolotāja Ilze Kupča - Ziemele. 

Agates darbs ieguva 74 punktus. Lai gūtu atzinību pietrūka tikai 2 punkti! 

Sīkāk par konkursu :

Agate par savu darbu stāsta:

"Nostalģiskā mūzika lika man paskatīties uz mūsdienu cilvēku dzīvi  no cita skatupunkta. Ar stieples palīdzību ir attēloti cilvēku silueti. Led lampiņas simbolizē cilvēku dvēseles, jostiņas elementi – ķēde attēlo nogurdinošo rutīnu, kas ierobežo cilvēkus. Neaizlīmētā līmplēve – neprecīzo pasauli. Darbā apslēpti tumšais, drūmais nogurums, ikdienas rutīna, kas nospiež cilvēkus. Katrā no mums ir labā gaisma, kas kā stariņš laužas pāri tumšajiem un drūmajiem brīžiem."

Darbā izmantoti materiāli – ādas elementi, kociņi, follijs, stieple, led lampiņas, dažāda veida papīri un līmplēves.

Mūzikas fons 'Crying alone' kuru izpilda Jurrivh.

Darbs veidots mērogā 1:20.

bottom of page