top of page
Search

Grāmatā "Ogre. Vasarnīcu stāsti" izmantoti OMMS mākslas jomas audzēkņu darbi.





Esam ļoti priecīgi un lepni paziņot, ka tikko kā izdotajā grāmatā “Ogre. Vasarnīcu stāsti”, varam aplūkot arī mūsu audzēkņu zīmējumus un gleznojumus. Grāmata ir Ogres Attīstības Biedrības projekts, lai iepazīstinātu ar Ogri kā agrāko kūrortpilsētu un kultūrvēsturiskajām vērtībām.

Pilsēta savu uzplaukumu piedzīvoja 20. gs. 30. gados, kad tapa pazīstamo arhitektu Vladimira Šervinska, Dāvida Zariņa, Teodora Hermanovska un citu projektētās ēkas. Ogre un tās apkārtne vilināja kūrorta atpūtniekus gan ar savām gleznainajām ainavām, gan svaigo priežu gaisu, un pilsētā attīstījās arī rosīga kultūras dzīve. Grāmatā apkopota informācija par 1918.–1939. gada vasarnīcu apbūvi konkrētās pilsētas teritorijās – par ēkām Saules un Vidus prospektā Jaunogrē, Poruka ielā un Blaumaņa ielā Ogrē un vēsturiskajiem namiem Čakstes un Strēlnieku prospektos Pārogrē. Īpaša vērība veltīta mazāk pētītām vasarnīcām ar savu diskrēto šarmu, kurās saglabājušies laikmetu raksturojošie elementi. Detalizētos aprakstus papildina materiāli no Ogres Vēstures un mākslas muzeja krājuma, kā arī autoru personīgajiem arhīviem. Grāmatu iedzīvina un par estētisku baudījumu vērš pārdomātais iesējums, Ineses Fedotovas vāka zīmējums, Signes Kraukles dizains un gleznotāja Pāvila Glaudāna, kā arī Ogres Mākslas skolas audzēkņu zīmējumi. Šo izdevumu turot rokās, nešaubīgi rodas sajūta, ka detaļas un šķietami sīkumi ir nozīmīgi gan grāmatu, gan vasarnīcu kopējā veidolā un tās cita citu harmoniski papildina.

Tā kā katra izdevuma nodaļa sākas ar detalizētu karti, grāmata ir kā izzinošs ceļvedis un ikviens var doties paša izvēlētā aizraujošā maršrutā, iepazīstoties ar ēku stāstiem un paplašinot savu Ogres apvārsni.

Projekta īstenošanu atbalstīja Valsts Kultūrkapitāla fonds, Ogres Vēstures un mākslas muzejs, Ogres novada Tūrisma informācijas centrs, Ogres Mūzikas un mākslas skola un Ogres Centrālā bibliotēka.

Grāmata pieejama visās Ogres novada bibliotēkās, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, kā arī par ziedojumiem saņemama radošajā kvartālā PASTS un Ogres Vēstures un mākslas muzejā.




bottom of page