top of page
Search

Solfedžo spēles, kas rosina domāt un dziedāt?

Jā, solfedžo turnīrā ir jāmāk atbildēt ātri un pareizi uz radošiem jautājumiem, gan arī jāprot nodziedāt pareizo atbildi!

2024. gada 7. martā Ogres Mūzikas un mākslas skolā aizvadīts pirmais mūzikas teorētisko mācību priekšmetu konkurss Solfedžo turnīrs. Skaņu spēles, kas organizēts sadarbojoties mūzikas skolai “Namiņš” un Ogres Mūzikas un mākslas skolai.

Pārbaudīt savus spēkus solfedžo konkursā ieradās komandas no desmit tuvākām un tālākām mūzikas skolām: Ulbrokas, Ādažiem, Vecumniekiem, Siguldas, Valmieras, Līgatnes un Ķekavas.

Konkursa sākumā komandas atraktīvi, skanīgi un radoši prezentēja savus mājas darbus, atklājot savu komandu nosaukumu un parādot savas muzikālās, un pat teatrālās, prasmes. Taču dalībnieku sacensības gars izpaudās visos trīs konkursa posmos:

pirmajā - atbildes bija jāsniedz, izmantojot telefonus,

otrajā posmā dalībnieki paši varēja izvēlēties jautājumus, uz kuriem atbildēt, pēc kategorijas un grūtības pakāpes,

bet finālā tika noskaidroti dziedošākie latviešu tautasdziesmu pazinēji, kuriem ir ass prāts un laba iztēle.

 

Pirms rezultātu paziņošanas, dalībniekus ar fragmentiem no stāvizrādes “Pūt un palaid” priecēja mūziķis Vairis Nartišs.

 

Konkursa laureāti:
1.vieta - komanda Brilliante (Ķekavas Mūzikas skola)
2.vieta - komanda Četras ceturtdaļas (Privātā mūzikas skola “Namiņš”)
3.vieta - komanda Kvartakords (Siguldas Mākslu skola "Baltais flīģelis")
Atzinības raksts - komanda Kvartu rondo (Ogres Mūzikas un mākslas skola)

 

Konkursu vērtēja profesionāla žūrija:

·       Zane Reitere - Mūzikas teorijas skolotāja MIKC NMV Emīla Dārziņa mūzikas skolā,

·       Katrīna Marta Stoka - solfedžo skolotāja Salaspils Mūzikas un mākslas skolā

·       Gunita Bičule - Ogres Mūzikas un mākslas skolas direktora vietniece.

 

Katrīnas Martas Stokas komentārs – “šis konkurss dod brīnišķīgu ieskatu mūzikas teorijas pasaulē - solfedžo nav tikai “tas garlaicīgais priekšmets mūzikas skolā”, bet tas ir, kas daudz vairāk. Redzēt, kā skolēni ar entuziasmu un lielu prieku veic dažādus mūzikas teorijas uzdevumus, sacenšas savā starpā, kurš precīzāk intonēs dotos nošu piemērus, tas parāda to, ka skolēniem patīk solfedžo, un ka mūzikas teorija var būt tikpat aizraujoša kā instrumentspēle! Prieks par solfedžo skolotāju aizrautību mācot šo priekšmetu, jo, ja nebūtu entuziasma pilni skolotāji, nebūtu arī šie talantīgie un inteliģentie skolēni! Bija prieks vērot, un vērtēt šos centīgos skolēnus - mums, skolotājiem, vienmēr ir liels prieks redzēt sava darba augļus! Paldies par uzaicinājumu būt daļai no šī brīnišķīgā pasākuma! Ja instrumentspēlē ir valsts konkurss, kādēļ mums solfedžo nevar būt savs?”

Konkursā mūzikas teorija lieliski savijās ar jauniešiem tik tuvu lietu - mūsdienu tehnoloģijām un spēlēm, iespējams, tāpēc dalībnieki, un skolotāji pēc konkursa atzīst, ka tas bijis ļoti interesants, radošs un aizraujošs veids, kā, sadarbojoties ar citiem, pārbaudīt savas prasmes un papildināt zināšanas mūzikas teorijā. Lai skolēniem arī turpmāk nezūd vēlme izzināt, atklāt un pierādīt savas zināšanas solfedžo!

 

Sveicam mūsu skolas komandu - Alisi Milakni, Evu Vecziediņu, Evu Zaļkalniņu-Zuti un Elzu Zirnīti ar iegūto ATZINĪBU.

 

Īpašais paldies par skaistām bildēm un video - Anitai Stukānei




Comments


bottom of page